dinsdag 31 juli 2012

Dag 46: Japans!


Wij gaan verhuizen! Hiep hoi! En dan al die kasten legen, opruimen, inpakken en schoonmaken.
Ik vind allemaal leuke en vergeten spullen. Onder andere rijstvellen.
Ik maakte 'Lenterolletjes': licht, gezond en zomers (de zon denken jullie er maar bij).

Ik vulde ze met: ijsbergsla, lenteui, komkommer, mango, avocado, koreander, krab, scampi's, makreel, gember en een beetje fijne mie.
Kortom: een zoetje, een zuurtje, een frisje, een bittertje enz.

Zorg dat je voor het beginnen met maken alle ingrediƫnten pakklaar hebt staan: gesneden, gehakt enz.

1. Week de vellen per 1 in lauwwarmwater. Dit hoeft maar enkele seconden.
     Leg het zacht geworden rijstvel op een plank.

2. Begin met beleggen onder het midden. Eerst wat ijsbergsla, dan een stukje vis, een stukje mango, lenteuitjes, komkommer, een stukje avocado en wat fijne mie. Zorg dat het een mooi bergje is.

3. Het vouwen! Vouw de onderste flap over het bergje heen, dus voorzichtig aan. Vouw de zijflappen naar binnen. Zorg hierbij dat het in het midden een rechthoek blijft. Leg in het midden een blaadje koreander, mooi plat. Rol de rechthoek nu voorzichtig over de bovenste flap heen. leg vervolgens het volgende vel in het water. Rol er een stuk of 5 per persoon. 

4. Schik ze op een schaal en serveer met sojasaus, gembersaus of chilisaus.


Recept uit 'De Japanse keuken' van Yasuko Fukuoka

1 opmerking: