maandag 16 juli 2012

Dag 35: Tomatensoep met smeltende bocconcini


Soep! Mijn favoriet, zeker als we een beetje vroeger moeten eten.

Nodig voor 6 personen:
12 (1,2 kg) romatomaten
Snufje fijne kristalsuiker (liet ik achterwege)
1 el olijfolie
12 kerstomaatjes
50 gram ongezouten boter
2 uien, 2 wortels, 2 stengels bleekselderij, kleingesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
400 gram tomaatstukjes in blik
2 el (zongedroogde-) tomatenpuree
1 laurierblaadje
1 tak basilicum
1 l groentebouillon
12 klein bocconi (mini mozarella) (ik gebruikte gewone mozarella in grove stukken)

Hoe?
Verwarm de oven op 160 graden. Halveer de romatomaten en leg ze met snijvlakken omhoog op een bakplaat en verdeel er wat suiker, peper en zout over. Sprenkel wat olijfolie over de tomaten en rooster ze 30 minuten. Voeg daarna de trostomaatjes toe. Besprenkel deze weel met olijfolie, peper en zout en rooster alle tomaten nog 10 minuten tot ze lichte schroeiplekjes krijgen.
Neem uit de oven.
Verhit de boter en olijfolie in een grote soeppan met dikke bodem op matig vuur. Schep de wortels, uien, bleekselderij en knoflook hier 2-3 minuten in om. Voeg de bliktomaten, tomatenpuree, laurier, basilicum, bouillon en geroosterde grote tomaten (+ sap) toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat ongeveer 20-25 minuten trekken, wel af en toe omscheppen.
Draai het vuur uit en haal de laurier eruit. Laat de soep wat afkoelen en pureer in gedeelten. Schenk de soep door een zeef terug in de pan, laat opnieuw 2-3 minuten doorwarmen. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe naar smaak.
Leg de mozarella op op een bakplaat met bakpapier en verwarm in de oven (160 graden) zo'n 2 minuten tot ze beginnen met smelten.
Schep de soep in de kommen, verdeel de mozarella over de kommen en garneer met de geroosterde kerstomaatjes en basilicum. Sprenkel er eventueel nog wat olijfolie overheen.

Recept uit Delicious oktober 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten