vrijdag 14 september 2012

Kroten van langs de weg!


Ik kocht zo ergens bij een groentestalletje in Vogelenzang een paar kroten. Zo uit de grond getrokken.
Ik eet het te weinig, geen idee waarom. Ik besloot ze te poffen met knoflook. Het is weer eens iets anders.

Nodig voor 4 personen:
4 bieten (eerst even een uurtje koken, het beste de dag van tevoren en pel deze)
een bol knoflook
olijfolie
peper en zout

aluminiumfolie, schaal en een oven.

Hoe?
Oven voorwarmen op 220 graden.
Stuk aluminiumfolie afscheuren, biet in het midden. Flink wat tenen knoflook er omheen leggen. Scheutje olijfolie eroverheen en wat peper en zout.
De aluminiumfolie met de punten naar elkaar toe en mooi dichtdrukken boven de biet. Ziet eruit als een Snorkel, jawel echt.
Deze deze in een schaal in de oven voor een uur.

Ik maakte er een salade bij van kruidensla, licht verwarmde geitenkaas, mineolastukjes en walnoten.

Eet smakelijk!

donderdag 6 september 2012

Leuk! Workshop wereldsmaken!


Wil jij koken met verrassende smaken op een gezonde en goedkope manier?

Wij zijn Annemarie en Fiene. Onze passies zijn koken, reizen en gezelligheid. Dus we dachten: waarom kunnen we deze 3 dingen niet combineren en delen met anderen?

Wij willen samen met jou op een gezonde, maar goedkope manier verrassende smaken ontdekken in een ontspannen en gezellige sfeer.

Koken met… Wereldgerechten!


In een workshop van 5 bijeenkomsten bezoeken we alle continenten van de wereld en nemen we een kijkje in de keukens. Iedere bijeenkomst koken we samen aan de hand van verschillende recepten en zullen we het samen opeten. De recepten krijg je uiteraard mee naar huis.

We Koken met recepten uit:

-          Italië
-          Mexico
-          Japan
-          Nederland
-          Midden-Oosten
 
Wanneer? 19 en 26 november en 3, 10 en 17 december 2012.

Hoe laat? 18.15 uur – 20.30 uur.

Waar? Buurthuis De Weide Wereld, Teunisbloemlaan 50, Vleuterweide.

Kosten: 37,50,-  voor 5x. (incl. eten en excl. drinken, te voldoen op de eerste avond)

Groepsgrootte is maximaal 12 personen (we starten bij 10 aanmeldingen)

 
Vind je koken leuk? Meld je nu aan!

 
Aanmelden? Stuur een e-mail naar kokenmetons@gmail.com met daarin je naam, telefoonnummer en wij regelen de rest.

zaterdag 25 augustus 2012

Verhuizen

Lieve kokers en eters, ik ga even offline betreft koken, bloggen en ander vermaak. Ik ga dozen inpakken, schuren, verven, schoonmaken, poezen geruststellen en in de mandjes krijgen, nadenken over inrichting en sjouwen. We hebben tot donderdag en dan moet alles klaar zijn.
Ik moet aan de bak, koken en eten is even geen prioriteit van vermaak meer, maar juist bittere noodzaak. Ideeën voor makkelijke en snelle maaltijden zijn dan ook meer dan welkom, koken mag ook en dan wel komen brengen he!

Voor wie tijd over heeft: vouw hartjes!

 
Recept voor prioriteiten stellen: stel ze!

donderdag 23 augustus 2012

Dag 64: Pasta met Venkel en Rozijnen


Een snel en haast recept want we zitten midden in verhuisperikelen. Voor het verhuizen moet we de muren nog verven en zorgen dat alles klaar is en alles wat daarbij komt kijken. Maar ook dan moet er gegeten worden, juist dan! Dat zorgt toch voor een stuk rust tussen de bedrijven door. We maken op wat er in huis is, dan hoeven we minder te sjouwen.
Vandaag dus een simpele pasta, maar zeer smakelijk.

Nodig voor 2:
1 venkel, gesneden
handvol rozijnen
pasta voor 2
wat geraspte parmezaanse kaas
1 el olijfolie
handvol gehakte noten naar wens
peper en zout

Hoe?
1. Giet 1 el olijfolie in een koekenpan en fruit de venkel in de olijfolie. Doe de venkel in een schaal. Roer hierdoor de rozijnen en de gehakte noten.
2. Kook de pasta beetgaar. Giet af en doe terug in de pan. Kiep de venkel, rozijnen en noten bij de pasta en hussel door elkaar. Naar eigen smaak wat peper en zout toevoegen.
3. Verdeel dit over 2 borden en rasp er wat parmezaanse kaas overheen.

Recept van Albert Heijn

woensdag 22 augustus 2012

Dag 63: Salade van Venkel met gerookte zalm


Afijn, een heerlijk slaatje. Het recept dacht ik uit het hoofd te weten, maar ik combinerde 2 recepten, whoops! Ik geef jullie gewoon het recept wat ik maakte, kan het schelen.

Nodig voor 4:
1 venkel
1 pak gerookte zalm
4 flinke handen ijsbergsla of romainesla
1 hand vol walnoten
2 bosuitjes
2 sinaasappel
3 el walnootolie
1 el mayonaise

Hoe?
1. Snijd de venkel in dunne plakjes. Snijd de sla fijn en was indien nodig. Snijd de bosuitjes fijn. Hak de walnoten grof.
2. Pers de sinaasappelen uit. Maak de dressing door eerst de het sap van de sinaasappelen met de mayonaise flink te schudden. Doe dan de walnootolie erbij en schud nogmaals flink. (ik doe het altijd in een schoongemaakte pot met deksel)
3. Maak de 4 borden op met de sla, venkel, gerookte zalm en bosui. Verdeel de dressing over de borden en tot slot de walnoten.

Recept van BBC Good Food

dinsdag 21 augustus 2012

Dag 62: Makkelijke Groenten


Kijk wat er nog aan groenten in de koelkast ligt, snijd dit in stukken, plakken en blokken. Leg de groenten in een schaal. Giet er 2 el olijfolie overheen. Pak wat kruiden en snijd fijn en doe bij de groenten. Peper en zout uit de molen er overheen. Meng dit door elkaar. Plaats de schaal in een voorverwarmde oven(200 graden) voor zo'n 15-20 minuten. Houd het wel in de gaten en schep indien nodig om. En laat het indien nodig wat langer in de oven staan.

Ik gebruikte: venkel, doperwtjes, worteltjes, peterselie, dille, klein beetje ui en wat knoflook.
Later legde ik er wat citroen bij omdat we er vis bij aten.

Recept uit 'De Zon op je Bord' van Jolande Burg